Отстрани изглежда, че бебето бавно и помалко научава нови неща и отначало изглежда, че никак не е интересно, но това далеч не е така. То всеки ден показва нещо ново и интересно и всеки родител знае , че за всеки ден далеч от детето е изпуснал нещо.

Предварително уточнявам, че всяко дете си е различно и усвоява нещата по различен начин и по различно време. По-късното или по-ранно развитие в дадена област съвсем не значи, че с детето нещо не е на ред. в тази статия съм се ръководила най-вече от развитието на моето дете.

На1 месец - само спинка, папка, върти очички, плаче при къпане. Опитва се за мъничко да задържа главата. Движи се помалко.

На 2 месеца - задържа си главата изправена, заглежда се по играчки и дори му отвличат вниманието.

На 3 месеца - хваща за малко играчки. Става все по-акивен. Иска повече внимание. Бръмчи с уста. Обича да го държим в изправено положение.Завърта се без проблем от гръб на една страна и с малко помощ - по корем. Хванат за ръчички се изправя в седнало положение и се задържа малко с прикрепяне. Хваща по-добре играчките и си ги блъска към устата. Гука силно - "ааа" и бръмчи. Изправен стъпва на крачеата, има краткотрайна опора. Иска все повече внимание. Обича банята.

На 4 месеца - Върти се сам по посока, както и от гръб по корем. Играе си за дълго време с играчки. Надига дупето в опити за пълзене.

На 5 месеца - Започва да се обръща от корем на гръб. Пресяга се за далече от него играчки и всякакви предмети. Играе по доста време сам и още толкова с компания. Продължава да бръмчи и гука. Опитва се да пълзи, чрез въртене ту в една стран, ту в друга се придвижва до набелязаната от него играчка.

На 6 месеца - Пълзи добре, играе много, бръмчи. Седи с придържане, задържа се за малко и сам.

На 7 месеца - Пълзи бързо и енергично, прави опити и за лазене. Сяда сам от легнало положение, седи самостоятелно. Играе по много време и с различни играчки. Обича да е прав и да подскача като някой го държи. Стои в проходилка прав и му харесва. Когато е изморен обича да разглежда с някого книжка.

На 8 месеца - Изправя се сам хванат за неподвижна опора - с лекота. Лази. Седи, гука, играе много, катери се, скача, разглежда книжка като сам прелиства (ако книжката е въведена по-отрано); гушка се и се гали.

На 9 месеца - сяда и става само и уверено, изправя се, скача право, държи се само с една ръка, а понякога пуска и нея като се опира на коремчето или дупето. някои бебета започват да престъпят, хванати за две ръце и придобиват все по-голяма стабилност. Играят по много време, разглеждат и все още опитват всякякви играчки и предмети. Детето придобива някои умения като пляскане на ръчички само като чуе дадена песничка или думички, дава "петаче", прави с пръсчето "боц" имитира по подражание някои движения или звуци. Мрази да скучае и да няма какво да прави, обича някои да си играе с него и да му показва и обяснява разни неща; реди обръчи, учи се да отваря кутийка и се опитва да я затвори ...

На 10 месеца - става още по-активно и пъргаво. Постоянно е в движение, оглежда се за "пакости", т.е. търси непознати неща, защото обича разнообразието в игрите; ако е почнало да престъпва иска все повече време да бъде водено за ръчички, дори пуска едната. Харесват му игрите с ръце, поучителните игри и обясненията, книжките продължават да са добър източник на информация. Спи по-малко и има много енергия, търси скрита играчка, подава я и я пуска (ако е учено на това); знае наименуванията на много неща и ги търси с поглед, когато го питате за тях, някои дори ги посочва. Накои бебета казват повечко срички и думички, а някои само 3-4. Ходи в проходилка добре, обича както физическите занимания, така и умствените.